Otomatikleşmeye Nereden Başlayalım?

Bir üretim şirketi bünyesinde her gün CNC makinelerinin çalıştırılmasından bitmiş ürünlerin denetlenmesine kadar binlerce işlem gerçekleştirilir. Sonuç olarak, otomasyona başlamak için en iyi yeri ve en büyük verimlilik kazanımlarının ve maliyet düşüşlerinin nerede gerçekleşeceğini belirlemek kolay değildir.

Hangi görevlerin otomasyona uygun olduğunu belirlemek için kullanışlı bir kısaltma vardır; 4D; Sıkıcı, Kirli, Tehlikeli ve Değerli (Dull, Dirty, Dangerous and Dear) anlamına gelir. Bir robot için ideal görev sıkıcı, kirli, tehlikeli ve elle gerçekleştirilemeyecek kadar pahalıdır. 4D görevler aranarak, en fazla kârı en hızlı şekilde sağlayacak potansiyel otomasyon görevleri ortaya çıkarmalıyız.

Şirketleri otomasyondan alıkoyan 3 faktör

Uygun otomasyon uygulamalarını bulmak çok zor olmasa da birçok şirket otomasyona başlamaktan hala geri durmaktadır. Genellikle bir otomasyon projesine başlamayı engelleyen üç faktör vardır.

Zaman eksikliği

Zaman eksikliği birçok şirket için bir engeldir. Birçok şirket çok fazla zaman harcamaları gerektiğini ve üretimi sürdürme baskısının daha önemli olduğunu düşünüyor. Aslında robotlar çalışanları diğer görevler için boşa çıkaracağından daha fazla zaman kazandıracaktır.

Beceri eksikliği

Şirketleri otomasyona girişmekten alıkoyan bir diğer faktör, beceri eksikliği ve kapsamlı eğitim korkusudur. Yine de işbirlikçi robotlar gibi yeni teknolojilerle, geçmişe göre çok daha az beceriye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu cobot'lar, kullanıcı dostu programlama arayüzleri ile karakterize edilir ve bu da onları kurum içi robotik uzmanlığı olmayan şirketler için bile uygun hale getirir.

Yatırım maliyeti

Bir otomasyon projesine yapılan yatırım maliyeti de yaygın bir engeldir. Pahalı ve karmaşık bir teknolojiye yatırım yapma korkusu, yeni robot kullanıcılarının otomatikleştirme yapmamalarının temel nedenidir. Yine de tak ve üret çözümleri gibi büyük bir yatırım gerektirmeyen seçenekler de var. Ayrıca otomasyon, verimlilik artışı ve üretim maliyetlerinin düşmesi sayesinde orta vadede kendini amorti edecektir.

Yeni bir otomasyon projesine nasıl başlanır?

Şirketlerin otomatikleştirmeye başlamadan önce dikkate alması gereken birkaç şey var. İlk olarak, hangi görevlerin robotlar için uygun olduğunu ve hangilerinin yalnızca insanlar tarafından gerçekleştirilebileceğini belirleyin. Ardından, üretkenliği artırmada en fazla etkiye sahip olacak tek bir görevle ilerlemek akıllıca olacaktır.

Ayrıca, kullanım kolaylığı ve eğitim de dikkate alınması gereken önemli faktörlerdir. Cobot'lar, endüstriyel robotlara göre minimum eğitimle kullanılabilir. İlk otomasyon süreci mümkün olduğunca basit olacaksa, cobot tipi bir çözüm seçmek en iyisidir.

Başlamak için 5 ipucu

Bir robot uygulamasına başlamadan önce mümkün olduğunca fazla bilgi toplamak önemlidir. İşte bu konuda yardımcı olabilecek bazı ipuçları.

1. Projenin kapsamını tanımlayın

Projenin kapsamını tanımlayarak başlamak faydalı olacaktır. Neden otomasyon yapılıyor? İş üzerindeki etkisi ne olmalı? Eğer bir başlangıç projesi ise mümkün olduğu kadar basit tutmak akıllıca olacaktır.

2. Yüksek etkili görevleri belirleyin

Bir görevin yüksek etkisi varsa, onu otomatikleştirmek günlük operasyonlar üzerinde en fazla etkiye sahip olacaktır. Tekrarlanmayan veya minimum fayda sağlayan bir şeyi otomatikleştirmenin pek bir faydası yoktur.

3. Doğru robotik çözümü seçin

Doğru robotik çözümün seçilmesi, eylemin gidişatı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bir tak ve üret çözümü mü olacak yoksa daha fazla özelleştirme mi gerekiyor? ESCtek bir otomasyon uzmanıdır ve doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.

4. Personeli yeniliklere hazırlayın

Personel değişikliğin arkasındaysa uygulama daha sorunsuz ilerleyecektir. Faaliyetler hakkında önceden net olmak ve getireceği faydaları iletmek bunun anahtarıdır.

5. Değerlendir

Bir otomasyon projesi tamamlandığında, bir sonrakinin daha da iyi olabilmesi için değerlendirmek iyidir. İlk projenin performansını yakından takip edin ve bilgileri bir sonraki proje için kullanın.